dzielenie liczby
orka: Udowodnij, że liczba 571913 z dzielenia przez 19 daje resztę 1.
18 lut 20:24
pigor: .. no to ...

tak elementarnie (a może ktoś zrobi ci to kongruencjami) :
podzielmy sobie na kalkulatorze 57191 przez 19 i co wyjdzie

ano 3010 i jakieś
"śmieci", no to sprawdzam iloczyn 3010*19 = 57190 , no to pięknie jest i mam :
571913= (57190+1)
3= (3010*19+1)
3= (3010*19)
3+3*(3010*19)
2*1+3*1
2*3010*19+1
3=
= 19*
(30103*192+3*30102*19+3*3010)+1=
19 k +1 c.n.u. . ...
18 lut 20:54
Eta:
Można też tak ( podobnie)
571913= 19k+1 ⇒ 571913−1=19k , k€C
(57191−1)(571912+57191+1) = 19*3010*(......)= 19k
18 lut 21:25
pigor: ... , tak, bardzo ładnie
Eta . ...
19 lut 00:47