ciągi
twist: ciąg an jest określony wzorem rekurencyjnym:
wykaż,że: a
2=(2n−1)
2
18 lut 20:19
twist: ktokolwiek ?:(
18 lut 20:28
Trivial:
an+1 = an + 8n
Δan = 8n
an − a1 = 4n(n−1)
an = 4n(n−1) + 1
Ktoś Cię oszukał z tym zadaniem.
18 lut 20:34
MQ: Przecież się zgadza!
18 lut 20:37
Trivial:
an = 4n(n−1) + 1 = 4n2 − 4n + 1 = (2n−1)2.
A jeśli chodzi tylko o dowód po prostu wstaw do równania i zobacz czy działa.
a1 = (2*1−1)2 = 1 OK
(2(n+1)−1)2 = (2n−1)2 + 8n ← to trzeba rozpisać i zobaczyć czy jest prawdą.
18 lut 20:37
Trivial: MQ, tak sam się oszukałem.
18 lut 20:37