Pole koła
zess:

Dane jest koło o środku w punkcie O i promieniu r. Oblicz pole odcinka tego koła, wyznaczonego
przez łuk długości L, jeśli r=3 i l=2π.
Proszę o pomoc.
18 lut 19:57
zess: Pomoże ktoś ?
18 lut 20:20
18 lut 21:04
maryla: Pole odcinka koła= pole wycinka koła − pole trójkąta
Pole wycinka koła= Pw
l=α * πr/180 (stopni)
5π=α * π6/180 (stopni)
5π=α * π/30 (stopni) I * 30
5π * 30= α * π I :π
150=α
Pw=α * π r2 /360
Pw= 150 * π62/360
Pw=15π
P trójkąta= 1/2 * a2 * sinα ;gdzie a=r (wynika z twierdzenia)
sin150=sin(90+60)=cos60=1/2
P= 1/2 * 62 * 1/2=9
Pole odcinka koła=15π−9
15 kwi 18:57