stereo
Iro: Dany jest ostrosłup, którego podstawa ABCD jest kwadratem. Krawędź boczna DS jest prostopadła
do płaszczyzny podstawy. Ściana boczna ADS jest trójkątem równoramiennym. Wyznacz cosinus kąta
między dwiema nieprostopadłymi do podstawy ścianami bocznymi tego ostroslupa
zastanawiam sie na jakiej podstawie wysokosc sciany bocznej obliczyc ( do tego zeby wyznaczyc
kosinusa )
18 lut 19:47
Iro: help
18 lut 19:58
dero2005:

AB = BC = CD = DA = a = DS
k = a
√2
d = a
√2
l =
√d2 +a2 = a
√3
d
2 = 2h
2 − 2h
2cos α
18 lut 20:11
Iro: na jakiej podstawie a*k=h*l

bo nie widze tego
18 lut 20:16
dero2005:
18 lut 20:25