Obliczanie obwodu
gusia: Punkty A=(2,2) B=(3,3) C=(3,1) są kolejnymi wierzchołkami trójkąta. Oblicz obwód trójkąta ABC i
sprawdź,czy jest to trójkąt prostokątyny.
jest na to jakiś wzór?
4 sie 13:43
Mariusz: tak, poszukaj wzoru na odległość miedzy punktami. Kiedy znajdziesz wszystkie długości boku
sprawdz czy prawdziwe jest twierdzenie pitagorasa.
Powodzenia
4 sie 14:08
Mariusz: r− odległośc miedzy punktami
x1 x2 y1 y2 współrzędne punktów
r=
√(x1−x2)2+(y1−y2)2
czyli między punktami AB
|AB|=
√(2−3)2+(2−3)2=
√2
itd
4 sie 14:16