p{8} jest liczbą niewymierną
Anka: Witam!
Proszę o pomoc. Muszę udowodnić, że √8 jest liczbą niewymierną.
18 lut 19:37
Iro: z tw o wymiernych pierwiastkach wielomianu
x1= √8 x12=8 ( msc zerowe )
W(x)=x2−8 p={1,−1,2,−2,4,−4,8,−8}≠√8
zatem liczna √8 jest niewymierna
18 lut 19:55
Anka: a jest inny sposób? nie mieliśmy jeszcze wielomianów a kazała nam to zrobić
18 lut 20:03
Iro: zakladasz ze √8 jest wymierna wiec, musi sie dac przedstawic go jako ulamek zwykly wiec ;
√8=m/n zatem 8=m2/n2 z kolei 8n2=m2 i tutaj widac ze jest to liczba niewymierna bo
rozkladajac na czynniki pierwsze z jednej strony otrzymalibysmy nieparzystą liczbe 2 a z
drugiej parzystą zatem sprzecznosc
18 lut 20:12
Anka: a jak to można zapisać?
18 lut 20:17
Krzysiek: W kazdej ksiazce do matematyki jest rozpisany dowod na nieymiernosc liczby √2 . Poczytaj i
zastosuj to do √8
18 lut 21:07