Dziedzina zbiór wartości
Klaudia: Błagam pomocy! Dziedziną funkcji f jest przedział (−∞;1), a zbiorem wartości − przedział
(−2;4>. Wyznacz
dziedzinę i zbiór wartości funkcji g(x) = f(x)−3. Proszę serdecznie o pomoc!
18 lut 19:32
Beti: funkcja g przesuwa wykres funkcji f o 3 jednostki w dół, zatem dziedzina się nie zmieni, a zb.
wartości "zmniejszy" wartości na końcach przedziału o 3:
Dg = (−∞,1)
ZWg = (−5,1>
18 lut 19:36
krystek: D ta sama a zw=(−5,1)
18 lut 19:37
Klaudia: dzięki wielkie!
18 lut 19:37
18 lut 19:40