Znajdź
Thomas Junior III: Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny, dają sumę 39.
Jeśli od pierwszej i od trzeciej liczby odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą
ciąg geometryczny. Znajdź te liczby tworzące ten ciąg arytmetyczny.
18 lut 19:10
Beti: a,b,c − c. arytm.
a−3,b−5,c−3 − c. geom.
a+b+c = 39
2b = a+c
(b−5)
2 = (a−3)(c−3)
wystarczy rozwiązać ten układzik
18 lut 19:12
Thomas Junior III: Ten potrójny?
Jak się do tego zabrać?
18 lut 19:20
Dominik: z 1 i 2 rownanai mozesz od razu b wyznaczyc
18 lut 19:27
Beti: metodą podstawiania
ok, zacznę:
z drugiego mamy: a+c = 2b −> podstawiam do pierwszego:
b+2b = 39
3b = 39/:3
b = 13 −> i mamy jeden wyraz
podstawiam to do drugiego i trzeciego równania:
a+c = 26
82 = (a−3)(c−3)
taki układ potrafisz już rozwiązać?
18 lut 19:29