Zadania
AS: Moje propozycje do łamania głowy. Kto chce niech liczy,ale przymusu niema.
Zadanie 1 (łatwe)
Między napisanymi cyframi postaw znaki takich działań arytmetycznych,
by się spełniały tu podane równości
a) 1234 = 2 b) 12345 = 2 c) 123456 = 2 d) 1234567 = 2
Zadanie 2.(łatwe)
Przy jakich podstawach numeracji równania te spełniają się
a) 2421 = 342 b) 264 = 152
Zadanie 3 (łatwe)
Czy liczba x = √4 + √7 − √8 − 2*√7 − √2 jest dodatnia,ujemna czy zero.
Zadanie 4 (łatwe)
Dowieść,że wyrażenia
a) log(8 + 3*√21) b) 2*log6 + log(33 + 19*√3)
−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
. log(1 + √21) − log2 log(√3 − 1) − log2 − 1/2*log3
są liczbami całkowitymi
Zadanie 5 (trudne)
Obliczyć bez użycia tablic
P = tg20o*tg40o*tg60o*tg80o
4 sie 11:32
Mariusz: Zad 1
a) −1+2−3+4=2
b) (−1)*2+3−4+5=2
c)(−1)*2+34−5*6=2
d)1+23+45−67=2
4 sie 14:06
Mariusz: Asie co to sa podstawy numeracji
4 sie 14:17
Mariusz: Zad3
x=2+√√7−2√2+2√√7−√2
x=2+3√√7−3√2
x=2+3(√√7−√2)
wiemy że √7 ≈2,65
z tego wynika ze różnica w nawiasie jest dodatnia czyli całe wyrażenie jest dodatnie
4 sie 14:28
AS: Odpowiadam na zapytania Mariuszowi
zadanie 1 − znak arytmetyczny ma się znajdować między podanymi cyframi,
a więc −1 jest niedopuszczalne
Zadanie 2 − chodzi czy podane wyrażenia są zapisane w systemie
dwójkowym,trójkowym czy innym.
Zadanie 3 − błędnie podałem.Powinno wyglądać
x = √ (4 + √7) − √ (4 − √7) − √2
4 sie 17:00
Bogdan:
Dzień dobry.
Trzeba również poprawić Mariusza w zadaniu 3 (w pierwotnej wersji tego zadania).
Mariuszu, √4 + √7 ≠ 2 + √√7, a także √8 −2√7 ≠ 2√2 − 2√√7. Błąd, który
popełniłeś jest bardzo poważnym błędem, to tak, jakby ktoś powiedział, że 2 * 3 = 5.
√a * b = √a * √b,
√a : b = √a : √b,
ale
√a + b ≠ √a + √b oraz √a − b ≠ √a − √b
4 sie 17:37
Mariusz: kurcze no

ale sie złapałem, zapomniałem że tak jest tylko przy mnożeniu
4 sie 17:40
Bogdan:
Sformułowanie: "podstawa numeracji" nie jest zbyt poprawne, chociaż intuicyjnie można się
domyśleć sensu tego zwrotu.
Można treść zadania zredagować następująco: Wyznaczyć podstawę pozycyjnego systemu
liczbowego, w którym zachodzą równości: a) 2421 = 342, b) 264 = 152.
Podaję rozwiązanie przykładu b).
Oznaczenie:
p − szukana podstawa pozycyjnego systemu liczenia, p∊N+
Równanie 264 = 152 przyjmuje postać:
2p2 + 6p1 + 4p0 = (1p1 + 5p0)2
2p2 + 6p + 4 = p2 + 10p + 25
p2 − 4p − 21 = 0
p = −3, nie spełnia warunków zadania,
lub p = 7.
Sprawdzenie: 2*72 + 6*7 + 4 = 144
(7 + 5)2 = 144.
Odp.: Równanie jest zapisane w systemie siódemkowym.
Przykład a) rozwiązuje się podobnie.
4 sie 18:32
AS: Zapis podany był wzięty z jakiegoś zbioru zadań,nie pamiętam jakiego.
4 sie 19:15
AS: Bogdanie!
Nie wiem skąd się wzięło (7 + 5)2 = 144
4 sie 19:17
Bogdan:
Odpowiadam.
264 = 152
Lewa strona: L = 264 = 2p2 + 6p1 + 4p0
Prawa strona: P = 152 = (1p1 + 5p0)2
p = 7:
L = 2*72 + 6*71 + 4*70 = 98 + 42 + 4 = 144
P = (1*71 + 5*70)2 = (7 + 5)2 = 122 = 144
4 sie 21:36
Bogdan:
Uzupełniam zadanie 1 o kolejne działania:
Między cyfry wstawić znaki działań arytmetycznych, tak, aby spełnione były równości:
12 = 2
123 = 2
1234 = 2
12345 = 2
123456 = 2
1234567 = 2
12345678 = 2
123456789 = 2
4 sie 22:20
Bogdan:
Zadanie 4.
| | log(8 + 3√21) | |
a) |
| = c, c∊ℂ |
| | log(1 + √21) − log2 | |
| | 1 + √21 | |
log(8 + 3√21) = c*log |
| |
| | 2 | |
| | 1 + √21 | |
log(8 + 3√21) = log( |
| )c |
| | 2 | |
Szukamy c∊ℂ:
| | 1 + √21 | | 22 + 2√21 | | 11 + √21 | |
dla c = 2: ( |
| )2 = |
| = |
| ≠ 8 + 3√21 |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 + √21 | | 1 + 3√21 + 63 + 21√21 | |
dla c = 3: ( |
| )3 = |
| = |
| | 2 | | 8 | |
| | 64 + 24√21 | |
= |
| = 8 + 3√21 |
| | 8 | |
| | log(8 + 3√21) | |
Odp.: |
| = 3 |
| | log(1 + √21) − log2 | |
Podobnie rozwiązuje się przykład b).
4 sie 22:42
AS: Podaje odpowiedzi do zadań 1−4.
Zadanie 1 (posiada wiele rozwiązań
1*2 = 2
1 − 2 + 3 = 2
1*2*3 − 4 = 2
(1*2*3 + 4) : 5 = 2
(1 + 2)*3 + 4 − 5 − 6 = 2
1*2*3 + 4 + 5 − 6 − 7 = 2
1 − 2 + 3 + 4 + 5 + 6 − 7 − 8 = 2
1 + 2*3*4 − 5 + 6 − 7 − 8 − 9 = 2
Zadanie 2
a) p = 5 b) p = 7
Zadanie 3
0
Zadanie 4
a) 3 b) −5
5 sie 18:05
Eta:
A zad 5/ P =
1
5 sie 18:26
AS: nie
5 sie 19:05
5 sie 19:44
Eta: Ok już teraz wiem

dzięki Basia.
5 sie 19:50
Bogdan:
Dobry wieczór.
Widzę, że odpowiedzi są już podane, myślę, że warto przedstawić rozwiązania.
Zadanie 1.
Dla niektórych przypadków można znaleźć różne rozwiązania, dla przykładu podam inne
od podanych przez Asa zapisy dla: 12345678 = 2 oraz 123456789 = 2.
1 + 2 − 3 + 4 + 5 − 6 + 7 − 8 = 2.
1 + 2 − 3 + 4*5 + 6 − 7 − 8 − 9 = 2.
Zadanie 2a.
2421 = 34
2
p∊N
+
2p
3 + 4p
2 + 2p + 1 = (3p + 4)
2 ⇒ 2p
3 − 5p
2 − 22p − 15 = 0 ⇒ p = 5.
Równość 2421 = 34
2 jest zapisana w systemie piątkowym.
Zadanie 2b jest rozwiązanie.
Zadanie 3 jest rozwiązane.
Zadanie 4a jest rozwiązane.
Zadanie 4b.
| 2log6 + log(33 + 19√3 | |
| = c, c∊ℂ |
| | 1 | | log(√3 − 1) − log2 − |
| log3 | | | 2 | |
| |
| log36(33 + 19√3) | | √3 − 1 | |
| = c ⇒ 36(33 + 19√3) = ( |
| )c |
| | 2√3 | |
L − lewa strona ostatniej równości, P − prawa strona tej równości.
Szukamy liczby c∊ℂ spełniającej powyższą równość.
Podstawiamy kolejno w miejsce c liczby: 2, −2, 3, −3, itd, do skutku,
| | √3 − 1 | | 2 − √3 | |
np. dla c = 2: P = ( |
| )2 = |
| ≠ L |
| | 2√3 | | 6 | |
dla c = −2: P = 6(2 +
√3) ≠ L,
dla c = −5: P = 36(33 + 19
√3) = L.
| | 2log6 + log(33 + 19√3 | |
Odp.: |
| = −5. |
| | | | 1 | | log(√3 − 1) − log2 − |
| log3 | | | 2 | |
| |
Zadanie 5
Przedstawię rozwiązanie krótsze od rozwiązania znajdującego się pod linkiem podanym
przez Basię, chociaż zastosuję te same tożsamości trygonometryczne, czyli:
| | tgα + tgβ | | tgα − tgβ | |
tg(α + β) = |
| , tg(α − β) = |
| , |
| | 1 − tgαtgβ | | 1 + tgαtgβ | |
| | 3 − tg2α | |
tg3α = tgα * |
| . |
| | 1 − 3tg2α | |
tg60 =
√3.
Pomijam symbol stopnia
o, czyli zapis tg20 oznacza tg20
o.
tg20*tg40*tg60*tg80 = tg20 * tg(60 − 20) *
√3 * tg(60 + 20) =
| | tg60 − tg20 | | tg60 + tg20 | |
= √3 * tg20 * |
| * |
| = |
| | 1 + tg60 * tg20 | | 1 − tg60 * tg20 | |
| | 3 − tg220 | |
= √3 * tg20 * |
| = √3 * tg(3 * 20) = √3 * √3 = 3. |
| | 1 − 3tg220 | |
5 sie 22:41
AS: Podaję moją wersję rozwiązania zadania 5.
Pomijam symbol stopnia
sin20*sin40*sin60*sin80 L
P = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = −
cos20*cos40*cos60*cos80 M
Zajmuję się mianownikiem
Mamy sin2x = 2*sinx*cosx
sin4x = 2*sin2x*cos2x
sin8x = 2*sin4x*cos4x stronami mnożymy
sin2x*sin4x*sin8x = 8sinx*cosx*sin2x*cos2x*sin4x*cos4x stronami dzielimy przez sin2x*sin4x
sin8x = 8*sinx*A gdzie A = cosx*cos2x*cos4x
W szczególności dla x = 20 mamy sin160 = 8*sin20*B
gdzie B = cos20*cos40*cos80
Ale sin160 = sin(180 − 20) = sin20
Wobec czego
sin160 sin160 1
B = −−−−− = −−−−−−−− = −
8*sin20 8*sin20 8
M = B*cos60 = 1/8*1/2 = 1/16
Licznik
sin20*sin40 =1/2*(cos20 − cos60)
Ponieważ sin100 = sin80 więc
sin20*sin40*sin60*sin80 = 1/2*(cos20 − cos60)*√3/2*sin80 =
√3/4*(cos20*sin80 − 1/2*sin80) = √3/4*[1/2(sin100 + sin60) − 1/2*sin80] =
√3/8*sin60 = √3/8*√3/2 = 3/16
Zatem
P = (3/16)/(1/16) = 3
6 sie 09:42