pilne
darkcarmell: W trójkącie prostokątnym abc o kącie ostrym 60 wpisano okrąg. Punkt styczności D tego okręgu z
przeciwprostokątną ICBI dzieli ją na 2 odcinki ICDI i IDBI. Wykaż że IACI* IABI=2*ICDI*IDBI
18 lut 19:05
Mila:

środek okręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów
W ΔCEP:
x=r
√3
AC=r+r
√3=r(1+
√3)
CB=2r(1+
√3)
y=CB−x; ⇔y=2r+2r
√3−r
√3⇔y=2r+r
√3
AB*AC=(r+2r+r
√3)*r(1+
√3)=(3r+r
√3)*r(1+
√3)=
=r
2(3+3
√3+
√3+3)=
r2(6+4√3)=2r
2(2
√3+3)
ICDI*IDBI=x*y=r
√3*(2r+r
√3)=
r2(2√3+3)⇔
|AB|*|AC|=2*ICDI*IDBI
19 lut 00:11
darkcarmell: dziękuje
19 lut 08:28
Mila:
19 lut 16:58