geometria analityczna
luzia:

Mam obliczyć wszystkie proste tworzące trójkąt.
h1: y=−x+4 h2: y=2x (h1 i h2 to wysokości)
już obliczyłam prostą AC: y=x+2 i prostą AB: y=−
12x+2
tylko już nie mam pomysłów na prostą BC
18 lut 19:00
luzia: wiem że takich zadań nigdy się nie chce robić ale może ktoś mógłby mnie naprowadzić jak
wyznaczyć BC?
proszę
18 lut 19:12
luzia: wyznaczyłam punkt M(miejsce przecięcia h1 i h2) a potem prostą AM: y= 12x+2
i wiem że AM ⊥ BC ale nie mam żadnego punktu żeby podstawić
18 lut 19:24
dero2005:
policz punkt przecięcia prostych h2 i AB
chyba wyjdzie (45 .85)
podstaw do wzoru na środek odcinka i oblicz punkt B i już dalej prosto
18 lut 19:40
luzia: dziękuję
18 lut 19:43
dero2005:
B(58 65)
18 lut 19:44
luzia: trzeba było policzyć punkt przecięcia h1 i AB, bo nie wiadomo czy h2 przecina bok na pól.
Później już ładnie wyszło
19 lut 18:18
dero2005:
też racja
19 lut 20:52