linia srodkowa trapezu
Dominik: krotka pilka: czy srodek okregu wpisanego w trapez zawiera sie w linii srodkowej tego trapezu?
18 lut 18:59
Dominik: podbijam
18 lut 19:40
Mila: Tak.
18 lut 19:45
Dominik:

Ramiona trapezu opisanego na okręgu mają ramiona długosci 3 cm i 5 cm. Odcinek łączący środki
ramion dzieli trapez na dwie figury, których stosunek pól wynosi 5 : 11. Oblicz długości
podstaw trapezu.
zatem figury te to trapezy o rownych wysokosciach
a + b = c + d = 8 − bo trapez opisany jest na okregu
11(2b + a) = 5(2a + b)
22b + 11a = 10a + 5b
a + 17b = 0
co jest bzdura. gdzie robie blad?
18 lut 20:39
Dominik: ok, tam jest
11(3b + a) = 5(3a + b)
33b + 11a = 15a + 5b
| ⎧ | 28b − 4a = 0 | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | a + b = 8 ⇒ a = 8 − b | |
28b − 32 + 4b = 0
32b = 32
b = 1
a = 7
odp sie zgadza, sory za zamieszanie
18 lut 20:47
XyZ: skąd taki dziwny wzór na pole?
18 lut 20:52
okularnik:
| | a + b | |
a + b = 8, c = |
| = 4, r − długość promienia okręgu wpisanego. |
| | 2 | |
18 lut 20:53
Dominik: | | a + b | |
pole trapezu to P = |
| * h gdzie a, b to podstawy, a h to wysokosc |
| | 2 | |
w obu trapezach wysokosci sa takie same, wiec od razu skrocilem i porownywalem jedynie stosunki
sumy dlugosci podstaw
18 lut 20:54