macierze, minor, rzedy macierzy
algebraista: podać po jednym przykładzie macierzy wymiaru mxn, przy min(m,n)≥3 z których jedna jest rzędu
pierwszego, druga rzedu trzeciego. Odpowiedz uzasadnic odpowiednimi obliczeniami.
JESTEM CIENKI BOLEK I NIE WYJASNILI MI NA LEKCJI CO TO MINOR WOGOLE a KAZA ROBIC TAKIE, PROSZE
O JASNE WSKAZÓWKI MISTRZOWIE!
18 lut 18:31
algebraista:
18 lut 19:12
algebraista: Δ
18 lut 21:03
algebraista: ∞
18 lut 21:57
Trivial:
Rząd oznacza:
1. Liczbę niezależnych liniowo kolumn.
2. Liczbę niezależnych liniowo wierszy.
3. Liczbę pivotów po eliminacji.
4. Liczbę "wartościowych" równań.
5. Wymiar największego niezerowego minora (niepraktyczne)
Podam przykłady 2x3
| | | |
Rząd zero ma tylko macierz samych zer | |
| | |
| | | |
Taka macierz ma rząd 1: | (bo drugi wiersz to 2*pierwszy − jest zależny liniowo) |
| | |
| | | |
Taka macierz również ma rząd 1: | (bo druga kolumna to 3*pierwsza) |
| | |
Eliminujemy Gaussem i mamy:
| | | |
→ | dwa pivoty: 1, −2 (pivoty to niezerowe elementy na diagonalii) |
| | |
18 lut 22:12
algebraista: znaczy ze nie musze wogole wiedziec co to minor prawda? w tym poleceniu po prostu chodzilo o
podanie przykladu macierzy rzedu 1 i 3 ?
18 lut 22:39
Trivial:
Tak.
Minor to też nic skomplikowanego: wycinasz dowolną ilość kolumn i wierszy tak aby uzyskać
macierz kwadratową. Wyznacznik tej macierzy to właśnie minor.
Przykład:
Minory to:
|1|, |2|, |3|, |4|, |6| (| | oznacza wyznacznik) − jednowymiarowe
dwuwymiarowe to:
Widać dlaczego takie sprawdzanie jest niepraktyczne...
18 lut 22:43
Trivial: Zabrakło mi jeszcze jednego minora jednowymiarowego − drugiego |3|.
18 lut 22:45
algebraista: hm jezeli macierz nie jest kwaratowa to i tak mozemy wywnioskowac jaki ma wyznacznik ?
18 lut 22:46
Trivial: Macierz niekwadratowa nie ma wyznacznika. Zauważ, że te macierze powstają poprzez wycięcie
odpowiedniej ilości wierszy i kolumn, tak aby wynikowa macierz była kwadratowa.
18 lut 22:47
algebraista: no tak, tylko krystian karczynski na etrapezie podawal ze jezeli wyjdzie macierz niekwadratowa
np. [1 0 0 ] to ma rząd =1 (ma conajmniej 1 element nieujemny), a taka [0 0 0] ma rząd=0
18 lut 23:13
Trivial: Chyba chodziło o element niezerowy, a nie nieujemny.

Mimo wszystko, czy to się nie zgadza z tym co powiedziałem wcześniej?
18 lut 23:16
algebraista: przepraszam pisalem z rozpedu, niezerowy
"tak aby wynikowa macierz była kwadratowa."
nie musi byc prawda?
mam macierz np 4x5, operacją elementarną zeruje i wykerślam 1 wiersz i 1 kolumne, zostaje
1 + rz[...]3x4 i nigdy nie bede mial w takiej sytuacji macierzy kwadratowej
18 lut 23:19
Trivial:
Cały post napisany 18 lut 22:43 był o minorach, a nie rzędzie w ogóle.
Jeżeli chcesz liczyć rząd minorami, to niestety musi być kwadratowa.
Macierz 4x5 ma dwa 5 minorów o rozmiarze 4 (4x4) − wykreślasz jedną kolumnę. Gdzie pojawia się
problem z taką metodą? Jeżeli macierz ma rząd mniejszy niż 4 to musisz policzyć wszystkie
minory 4x4 (5 wyznaczników) aby stwierdzić że macierz niestety jest niższego rzędu...
Zdecydowanie lepiej jest dokonać eliminacji Gaussa tej macierzy (do macierzy schodkowej
górnotrójkątnej). Wtedy widać rząd jak na dłoni. Liczba niezerowych elementów na diagonalii
(pivotów) określa jej rząd. Dla macierzy prostokątnej może zdarzyć się, że pivoty nie będą
leżały dokładnie na diagonalii, ale będą przesunięte trochę w prawo. Daj najlepiej ten
przykład to napiszę.
18 lut 23:30
algebraista: yyy tzn to nie przyklad, ale zakladajac ze mialbym po prostu policzyc rzad macierzy 4x5 jako
głownej i 4x6 uzupelnionej. Musialbym cokolowiek robic gaussem? przyklad mozesz sobie wymyslec
dowolny
18 lut 23:39
Trivial:
Ok... Powiedzmy że mamy równanie Ax = b
Macierz uzupełniona wygląda tak:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
2 4 3 2 1 | 1
1 2 1 0 1 | 2
Po eliminacji wygląda tak:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
0 0 1 2 −3 | −1
0 0 0 0 −1 | 1
Na zielono zaznaczone pivoty.
Zatem macierz A ma rząd 4, uzupełniona również.
Ale powiedzmy że macierz uzupełniona wyglądałaby tak:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
2 4 3 2 1 | 1
1 2 1 0 2 | 2
Po eliminacji:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
0 0 1 2 −3 | −1
0 0 0 0 0 | 1
Czyli rząd A jest 3, ale rząd macierzy uzupełnionej jest 4 (dochodzi jeden pivot) − brak
rozwiązania.
Ale z kolei przypuśćmy, że macierz wygląda tak:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
2 4 3 2 1 | 1
1 2 1 0 2 | 1
Po eliminacji:
1 2 1 0 2 | 1
0 3 0 2 1 | 2
0 0 1 2 −3 | −1
0 0 0 0 0 | 0
Czyli macierz uzupełniona ma taki sam rząd jak macierz A
Zauważ, że tak naprawdę możemy stwierdzić czy układ ma rozwiązanie bez zabawy w rzędy −
wystarczy zobaczyć jak wygląda macierz uzupełniona po eliminacji.
18 lut 23:54