maturix
Oliwia: Jacek ma 16 lat a jego tata ma o 32 lata więcej. Wynika stąd, że tata ma od syna o ile procent
więcej
18 lut 18:30
Oliwia: odp A.2 razy wiecej lat
b. o 50% wiecej
c. 3 razy wiecej
d.o 100 % wiecej
18 lut 18:31
18 lut 18:32
Oliwia: odp A

?
18 lut 18:33
Beti: skoro odp. sa juz podane, to własciwa jest odp. C, i nie trzeba tu liczyc procentów
18 lut 18:35
Oliwia: ale tu chyba chodzi o różnicę, bo zobacz 3 razy "wiecej"
18 lut 18:40
Oliwia: bo moim zdanie by to był zbyt banalne pytanie
18 lut 18:40
Beti: bo jest banalne
3 razy więcej, czyli 3*16 = 48
a w zad. jest powiedziane, że ojciec ma 16+32 = 48 lat −−> zgadza się, nie trzeba szukac
drugiego dna
18 lut 18:42
Oliwia: takie zadania właśnie są najgorsze xD
Dzięki za pomoc
18 lut 18:46
krystek: Ha ha , Wg mnie tatą został jak miał 16 lat , Przepraszam , tak to jest jak się nie czyta
uważnie.
18 lut 18:49
pigor: ..., otóż , widzę to tak : niech
x%= ? − szukany
procent, to z warunków
zadania :
16+32= (100+x)% *16 //:16 ⇔ 3= (100+x)% /*100 ⇔ 300= 100+x ⇔
⇔ x= 200 ⇔
x%=200% − szukany
procent , niestety nie wiem kto układał
to zadanie , ale takiej odpowiedzi nie ma (tak nie można w dydaktyce matematyki),
choć zgoda, że oznacza to faktycznie równoważną odp.
C) 
. ....
18 lut 18:55
pigor: ... no tak, jeśli o 32 lata więcej od urodzenia to
krystek ma rację i
gimnazjalista "zrobił" sobie syna
wtedy odpowiedź jest
d) , czyli 32−u letni ojciec

16−to letniego syna
jest o
100% , czyli o 16 lat starszy (ma o 16 lat więcej od syna) . ...
18 lut 19:02