matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cos sin
Bezem:
Niech α będzie kątem ostrym takim, że tgα= 3/4. Wobec tego: A. sinα = 4/5 B. sinα = 3/5 C. cosα = 3/5 D. cosα = 4/3
18 lut 18:08
Beti:
3
2
+ 4
2
= c
2
c
2
= 9 + 16 c
2
= 25 c = 5
3
sinα =
−−>
odp.B
5
4
cosα =
5
18 lut 18:20