Trygonometria :(
Pola: Wiedząc, że 4sin2a − 3cos2a = 3 i a jest kątem ostrym, oblicz tg a.
Opis:
a − alfa
Liczę na pomoc, bo trygonometria była dla mnie od zawsze czarną magią...
3 sie 19:00
Pola: Jednak rezygnuję z pomocy do zadania i przepraszam za kłopot !
3 sie 19:13
Bogdan:
Rozwiązałaś? Jeśli tak, to pokaż rozwiązanie, inni chętnie z niego skorzystają.
3 sie 19:20
Pola: Nie rozwiązałam, bo nie potrafię, ale wstawię jutro, ponieważ zajmę się tym na korepetycjach.
3 sie 19:26
Bogdan:
Korzystamy z jedynki trygonometrycznej: sin
2α + cos
2α = 1, skąd wyznaczamy sin
2α
lub cos
2α.
Weźmy cos
2α, czyli cos
2α = 1 − sin
2α.
4sin
2α − 3cos
α = 3 ⇒ 4sin
2α − 3(1 − sin
2α) = 3, wyznacz z tej równości sin
2α,
potem wyznaczone sin
2α wstaw do cos
2α = 1 − sin
2α i wyznacz cos
2α.
| | sin2α | |
tg2α = |
| , stąd wyznaczysz tgα. |
| | cos2α | |
Przykład: jeśli tg
2α = 4, to tgα = −2 lub tgα = 2
3 sie 19:37
Pola: bardzo dziękuję
3 sie 19:48