trygonometria
Sara: Oblicz wartość podanej funkcji trygonometrycznej wiedząc, że sin alfa=12/13 i alfa jest
kątem ostrym.
a) sin(180st−alfa)
b) cos(90st+alfa)
c) sin(90st−alfa)
d)cos(360st−alfa)
e) tg(180st+alfa)
f) tg(180st− alfa)
może ktoś pokazać z 2 przykłady? byłabym wdzięczna
18 lut 18:03
Sara: nikt nie pomoże? :<
18 lut 18:36
Beti: pomogę, ale zmieniam oznaczenie kąta z α na x
| | 12 | |
a) sin(180o − x) = sinx = |
| |
| | 13 | |
| | 12 | |
b) cos(90o + x) = −sinx = − |
| |
| | 13 | |
c) najpierw obl. cosx z jedynki trygonom.:
| | 5 | |
sin(90o − x) = cosx = |
| |
| | 13 | |
itd.
teraz juz chyba sobie poradzisz?
18 lut 18:57
Sara: a mogłabyś mi wytłumaczyć dlaczego taki czy nie ma innego sposobu?
18 lut 19:15
Beti: bo wzory redukcyjne to najkrótsza metoda, ale pewnie możnaby było zastosować np. wzory na sin
różnicy kątów, cos sumy kątów, itd
18 lut 19:20