geometria analityczna
michuu: Cześć, mam jutro sprawdzian z geometrii analitycznej:
wektory, proste równoległe, prostopadłe i takie tam, i jest jeszcze jeden dział −
półplaszczynzy.
Niestety w podręczniku nie a tych tematów ponieważ jestem w mat−fiz i mam tylko karte zadań
nie mogę znależć na internecie wylumaczenia tego dzialu "półplaszczynzy" jak obliczac i takie
tam.
zadania są typu"
{x≥−4
{y≥−6
{y≤−x−1
ten uklad nierownosci opisuje trojkat:
a( narysuj ten trojkat w ukladzie wspolrzednych
b) oblicz wspolrzedne wierzcholkow tego trojkata
c) oblicz pole trójkata
bede dozgonnie wdzieczny za wytlumaczenie mi tego dzialu na tym zadaniu np.
lub też wysłanie odnosników do materiałow
18 lut 17:58
michuu: ktos pomoze?
18 lut 18:39
Mila:

x ≥−4 punkty płaszczyzny ( z układem wsp.) na prawo od prostej x=−4
{y≥−6 punkty powyżej prostej y=−6 ( punkty prostej też)
{y≤−x−1 punkty poniżej prostej y=−x−1
Część wspólna to ΔABC
A: y=−6 i prosta y=−x−1; punkt przecięcia
−6=−x−1⇔−x=−5⇔x=5 ⇔A=(5;−6)
C=(−4;−6)
B:
x=−4; y=−(−4)−1=3
C=(−4;3)
z polem nie będzie kłopotów?
18 lut 18:40
michuu: dzieki za pomoc!
18 lut 18:58
Mila:
18 lut 19:30