pomoże mi ktoś choć ruszyć to zadanie?
Alicja: SUMA OBWODÓW DWÓCH KWADRATÓW JEST RÓWNA 32 A SUMA ICH PÓL 40. OBLICZ RÓŻNICĘ DŁUGOŚCI TYCH
BOKÓW.
18 lut 17:48
bash:

Obw
z=4a Pole
z=a
2
Obw
n=4b Pole
n=b
2
Wystarczy rozwiązać układ równań..
...
18 lut 18:00
Alicja: nic mi tu nie wychodzi. zawiodła mnie również metoda wyznacznikowa. wyznacznik wychodzi 0
18 lut 18:37
głos:
E tam, wszystko wychodzi
L1 + L2 = 32 ⇒ 4a1 + 4a2 = 32 ⇒ a1 + a2 = 8 /2 ⇒ a12 + 2a1a2 + a22 = 64
P1 + P2 = 40 ⇒ a12 + a2 = 40 ⇒ 40 + 2a1a2a12 = 64 ⇒ 2a1a2 = 24
(a1 − a2)2 = a12 − 2a1a2 + a22 ⇒ (a1 − a2)2 = 40 − 24 ⇒ a1 − a2 = ...
18 lut 18:50