rozkładanie wielomianu prosze o pomoc
arek: MOZE MI KOS ROZŁOZYC TO KROK PO KROKU NA CZYNNIKI NA NAJNIZSZE CZYNNIKI
a) W(x)= x3+x2−x−1
b) W(x)=x2−5x4
c)W(x)= x3−3x2+3x−1
18 lut 17:46
Beti:
a) w(x) = x2(x+1) − (x+1) = (x+1)(x2−1) = (x+1)(x−1)(x+1) = (x+1)2(x−1)
b) w(x) = x2(1−5x2) = x2(1−√5x)(1+√5x)
c) w(x) = (x−1)3
18 lut 18:07
arek: ale mam zacme

pomozesz ? 6√2−4−5√2+1=√2−3
czy to jest −3√2
18 lut 18:19
Beti: nie, tych liczb się nie dodaje
18 lut 18:21
arek: czyli √2−3

mam do ciebie jeszcze kilka pyt bo widze ze ogarniasz
co do podpunktu A w poprzednim zadaniu

jest roznica w koncowym zapisie miedzy tym
(x+1)(x−1)(x+1) a np (x−1)(x−1)(x+1)
18 lut 18:25
Beti: no tak.W pierwszym iloczynie masz jedną różnicę i dwie sumy, a w drugim jedną sumę i dwa
iloczyny. To dwa zupełnie inne iloczyny
18 lut 18:30
arek: no już mi nie co ułatwiłaś
18 lut 18:36
Beti:
18 lut 18:49