stożek
Paweł: Dwa stozki maja rowne wysokosci . objetosc pierwszego stozka jest 25 razy wiekszy od objetosci
drugiego stozka.srednica podstawy pierwszego wynosi 75mm.oblicz srednice podstawy drugiego
stozka.
3 sie 18:12
IdaSz: Witam,
Wprowadzę oznaczenia: V
1−objetość pierwszego stożka, V
2− objętość drugiego stożka,
| | 75 | |
R1= |
| − promień pierwszego stożka R2−promien drugiego stożka i R2∊R+, |
| | 2 | |
H−wysokość (stała)
Rozwiązuję równanie :
V
1=25*V
2
| 1 | | 75 | | 1 | | 1 | |
| *π*( |
| )2*H= 25* |
| *π*(R2)2*H /: |
| *π*H |
| 3 | | 2 | | 3 | | 3 | |
Odp. Średnica drugiego stożka wynosi 15 mm.
3 sie 19:35
123: Chyba coś jest nie tak w tym rozwiązaniu ( tam, gdzie podzieliłeś przez 25)
R
2=1,5
3 sie 21:09
IdaSz: do 123: Bronię się

Jest OK, tzn.
Zatem
Używam x
2 zamiast (R
2)
2, by ułatwić sobie zapis

(o to samo chodzi)
3 sie 21:34
Mariusz: zwróć uwaagę na kolejność wykonywania działań
3 sie 21:37
123: ajjj..czaję, sorry
3 sie 21:39
Mariusz: 25 x2= (3,75)2
25x2=14,0625 pierwiastkujemy całość
5x= 3,75
x= 0,75
3 sie 21:39
Bogdan:
| | 75 | |
Zapiszmy to od miejsca: 25R22 = ( |
| )2 w ten sposób: |
| | 2 | |
| | 75 | | 75 | | 15 | |
25R22 = ( |
| )2 i R2 > 0 ⇒ 5R2 = |
| ⇒ R2 = |
| ⇒ 2R2 = 15. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sie 21:48
Mariusz: zapomniałem dodać że ja liczyłem w centymetrach

i ze x to promień krótszego
3 sie 21:56