matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź wsółczynnik a
buka:
znajdź współczynnik a wielomianu W(x)=ax
3
−2x
2
−8x−12 wiedząc, że liczba 3 jest jego pierwiastkiem. Pilne
Z góry dzięki
18 lut 17:32
m:
podziel przez x−3
18 lut 17:34
agaa:
W(3)=0 0=a3
3
− 2 * 3
2
− 8*3 − 12 0=27a − 18 −24 −12 0=27a − 54 −27a= −54 a=2
18 lut 17:37