Proste zadanie z ciągów
Jack: Suma dwudziestu początkowych kolejnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4 dają
resztę 1 wynosi?
3 sie 14:14
Bogdan:
Podaj najpierw najmniejszą liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez 4 daje resztę 1.
Potem pójdziemy z rozwiązaniem dalej.
3 sie 14:29
Jack: 1
3 sie 14:37
Jack: więc a1=1
3 sie 14:37
Bogdan:
Dobrze, podaj teraz kilka (np. trzy) następnych liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 4
dają resztę 4. Co dostrzegasz? O ile różnią się kolejne takie liczby?
3 sie 14:39
Jack: a2=9, a3=13. w sumie już wszystko jasne, dzieki
3 sie 14:40
Bogdan:
oczywiście, dają resztę 1.
3 sie 14:41
Jack: bo r=4, dalej sobie poradze
3 sie 14:41
Bogdan:
Podaj więc końcowy wynik.
3 sie 14:41
Bogdan:
a1 = 1, a2 = 5 (a nie 9), a3 = 9, ....
3 sie 14:44
Jack: No tak, nie wiem czemu nie zauważyłem tej piątki. W końcu mi wyszło 780.
3 sie 14:53
Jack: Dzięki Bogdan [;
3 sie 14:54
Bogdan:
Podałeś dobry wynik.
3 sie 14:54