półkole
Paweł: Półkole o promieniu 8cm zwinięto tak , że tworzy ono pole powierzchni bocznej stożka.Oblicz
objętosc tego stożka oraz miarę kąta zawartego między wysokością a tworzącą tego stożka.
2 sie 20:17
Eta:

Witam

dane: R= 8cm −−− długość promienia półkola
więc tworząca l −− stożka :
l= R = 8cm
obwód podstawy stożka jest: 2πr , gdzie r −− długość promienia podstawy stożka
zatem: połowa obwodu koła o promieniu R :
jest:
12*2πR = 2πr => 2πr= π*8 =>
r= 4 cm
IABI= 8 cm zatem trójkąt ABC jest równoboczny o boku 8cm
więc
< OCB = 30o
| | 2r√3 | |
h= |
| .... ze wzoru na wys. trójkąta równobocz. o boku 8 cm
|
| | 2 | |
to h= 4
√3 cm
V= πr
2*h ... podstaw i policz ..
2 sie 21:14
Paweł: Ok , dzięki
Mam jeszcze jedno pytanie...
załóżmy że trójkąt nie byłby równoboczny i miałbym wylicz kąt między wysokością a tworzącą
stożka
to musiałbym skorzystac ze wzoru:
2 sie 21:20
Eta:
Można też tak:
2/sposób: Pb st= πrl gdzie l= R= 8cm
Pbst.= 12πR2 ... => 12*π*64 = πr*8
to : 8πr = 32π /: 8π
r = 4cm więc IABI= 2r => IABI= 8 cm
dalej podobnie wylicz h z trójkąta równobocznego:
więc: h= 4√3 cm i kąt OCB= 30o
2 sie 21:23
Eta:
Można z trójkąta prostokatnego:
| | r | |
tgα= |
| , gdzie α jest kątem między h i tworzącą l |
| | h | |
2 sie 21:26
Paweł: ok dzieki wielkie
2 sie 21:27
Eta: OK
2 sie 21:28
Eta:
Sorry znowu chochlik; poprawiam
oczywiscie ,że V= 13 *πr2*h
2 sie 21:34
Paweł: Jednak mam jeszcze jedno pytanie wole sie spytac niz zyc w niepewnosci

Zastanawia mnie zapis "więc tworząca l −− stożka : l= R = 8cm ".
Kiedy jest wiadomo że tworząca jest równa promieniowi?
2 sie 22:15
Eta:
Zwijając półkole o promieniu "R" , otrzymujesz powierzchnię boczną stożka.
zatem tworząca stożka jest odcinkiem łączącym wierrzchołek stożka
z dowolnym punktem na obwodzie podstawy tego stożka.
więc długość tworzącej jest równa długości promienia tego półkola.
czyli R= l
2 sie 22:49
2 sie 23:09
Paweł: rozumiem o co chodzi tylko chcialem sie upewnic
3 sie 08:19