matematykaszkolna.pl
półkole Paweł: Półkole o promieniu 8cm zwinięto tak , że tworzy ono pole powierzchni bocznej stożka.Oblicz objętosc tego stożka oraz miarę kąta zawartego między wysokością a tworzącą tego stożka.
2 sie 20:17
Eta: rysunek Witamemotka dane: R= 8cm −−− długość promienia półkola więc tworząca l −− stożka : l= R = 8cm obwód podstawy stożka jest: 2πr , gdzie r −− długość promienia podstawy stożka zatem: połowa obwodu koła o promieniu R : jest: 12*2πR = 2πr => 2πr= π*8 => r= 4 cm IABI= 8 cm zatem trójkąt ABC jest równoboczny o boku 8cm więc < OCB = 30o
 2r3 
h=

.... ze wzoru na wys. trójkąta równobocz. o boku 8 cm
 2 
to h= 43 cm V= πr2*h ... podstaw i policz ..
2 sie 21:14
Paweł: Ok , dzięki Mam jeszcze jedno pytanie... załóżmy że trójkąt nie byłby równoboczny i miałbym wylicz kąt między wysokością a tworzącą stożka to musiałbym skorzystac ze wzoru:
 α 1 
l=

*

*2πr ?
 180 2 
2 sie 21:20
Eta: Można też tak: 2/sposób: Pb st= πrl gdzie l= R= 8cm Pbst.= 12πR2 ... => 12*π*64 = πr*8 to : 8πr = 32π /: 8π r = 4cm więc IABI= 2r => IABI= 8 cm dalej podobnie wylicz h z trójkąta równobocznego: więc: h= 43 cm i kąt OCB= 30o
2 sie 21:23
Eta: Można z trójkąta prostokatnego:
 r 
tgα=

, gdzie α jest kątem między h i tworzącą l
 h 
2 sie 21:26
Paweł: ok dzieki wielkie
2 sie 21:27
Eta: OKemotka
2 sie 21:28
Eta: Sorry znowu chochlik; poprawiam oczywiscie ,że V= 13 *πr2*h
2 sie 21:34
Paweł: Jednak mam jeszcze jedno pytanie wole sie spytac niz zyc w niepewnosci emotka Zastanawia mnie zapis "więc tworząca l −− stożka : l= R = 8cm ". Kiedy jest wiadomo że tworząca jest równa promieniowi?
2 sie 22:15
Eta: Zwijając półkole o promieniu "R" , otrzymujesz powierzchnię boczną stożka. zatem tworząca stożka jest odcinkiem łączącym wierrzchołek stożka z dowolnym punktem na obwodzie podstawy tego stożka. więc długość tworzącej jest równa długości promienia tego półkola. czyli R= l
2 sie 22:49
Eta: Mam nadzieję ,że nie mylisz : promienia podstawy stożka ... "r" z promieniem wycinka koła, "R" , który tworzy powierzchnię boczną tego stożka. R= l ( zawsze) , ale r.. zawsze < l (tworzącej)
2 sie 23:09
Paweł: rozumiem o co chodzi tylko chcialem sie upewnic emotka
3 sie 08:19