Funkcja liniowa- równanie prostej k.
marta77: Napisz równanie prostej k, równoległej do prostej o równaniu 2x+3=5, wiedząc , że do prostej
k należy punkt A :
a) A=(2,1)
b) A=(0,0)
c) A=(−1,1)
d) A=(−2,3)
18 lut 16:58
agaa: Nie napisałaś, które to y. Generalnie te zadania się rozwiązuje jednym sposobem wyznaczasz
(2x+3y=5)
3y=−2x +5 / :3
y− −2/3 x + 5/3 A(2,1)
Jeżeli jest równoległa do współczynnik a się nie zmienia, dlatego:
y= −2/3 x + b
Teraz za x i y podstawiam punkt A (2, 1) x=2, y=1
1=−2/3*2+b
1=−4/3 +b
b= 1+4/3
b=7/3
y=−2/3 x +7/3
18 lut 17:51