uprość równianie
Alicja: Mam problem z tym zadaniem.
| | 4−(x+1)2 | |
Wyrażenie |
| po uproszczeniu jest równe |
| | 1−2x+x2 | |
prosze o pomoc ; )
18 lut 16:32
Patronus:
| | (2−x−1)(2+x+1) | | (1−x)(x+3) | | −(x−1)(x+3) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | | (x−1) | |
= A
18 lut 16:39
Alicja: dzięki wielkie
18 lut 16:42
Alicja: ale na końcu skraca sie w liczniku x−1 z kwadratem w mianowniku tak ? a co z tym minusem w
liczniku ?
18 lut 16:46
Patronus: minus zmienia znak w mianowniku
18 lut 21:21