walec
Paweł: O ile zwiększy się pole powierzchni całkowitej i objętosc walca , jeżeli:
a)pormień podstawy zwiększymy dwukrotnie
b)wysokosc zwiększymy o 2cm
c) promień zwiększymy o 2cm
1 sie 20:52
AROB: a) walec 1: Pc1 = 2πr2 + 2πrh
walec 2: Pc2 = 2π(2r)2 + 2π*2rh = 8πr2 + 4πrh
Pc2 − Pc1 = 8πr2 + 4πrh − 2πr2 − 2πrh = 6πr2 + 2πrh =2πr(3r+h)
Czyli pole powierzchni całkowitej walca zwiększy się o 2πr(3r+h).
Odpowiednio objętości: V1 = πr2h
V2 = π(2r)2h = 4πr2
V2 − V1 = 4πr2h − πr2h = 3πr2h
Czyli objętość zwiększy się o 3πr2h.
1 sie 23:36
AROB: b) wysokość zwiększa się o 2 cm:
walec1 : Pc1 = 2πr2 + 2πrh
V1 = πr2h
walec2 : Pc2 = 2πr2 +2πr(h+2) = 2πr2 +2πrh + 4πr
V2 = πr2(h+2) = πr2h + 2πr2
Pc2 − Pc1 = 4πr
V2 − V1 = 2πr2
Czyli pole pow. całk. zwiększy się o 4πr, a objętość o 2πr2.
1 sie 23:50
AROB: c) promień zwiększa się o 2 cm:
walec1: Pc1 = 2πr2 + 2πrh
V1 = πr2h
walec2: Pc2 = 2π(r+2)2 + 2π(r+2)h = 2π(r2+4r+4)+2πrh+4πh=
= 2πr2 + 8πr + 8π + 2πrh +4πh
V2 = π(r+2)2h = πh(r2+4r+4) = πr2h + 4πrh + 4πh
Pc2 − Pc1 = 8πr + 8π + 4πh = 4π(2r + 2 + h)
V2 − V1 = 4πrh + 4πh = 4πh(r+1)
Czyli pole pow. całk. walca zwiększy się o 4π(2r+2+h) cm2, a objętość zwiększy się
o 4πh(r+1) cm2 .
2 sie 00:11
AROB: poprawka: ostatnia objętość zwiększy się oczywiście o 4πh(r+1) cm3.
2 sie 00:19
Paweł: Dzięki AROB
2 sie 07:30