potęgi
agus: uzaadnij że liczba 336−236 jest podzielna przez 19 z gory dzięki za odp
18 lut 16:16
Mila:
336−236=(318)2−(218)2=
=(318−218)*(318+218)=(39−29)(39+29)*(318+218)=
spróbuj obliczyć różnicę albo mniejszą sumę,cos powinno dzielić się przez 19.
18 lut 16:28
agus: ok dzięki
18 lut 16:30
Mila:
18 lut 16:32
marcel: A wiesz może jeszcze jak obliczyć tą sumę lub rożnice bo ze wzoru żadnego nie pójdzie chyba,
nie mam pomysłu:( ...
18 lut 16:41
asdf: kombinuj do nawiasu 3
3 − 2
3 = 27−8 = 19
18 lut 16:46
marcel: dzieki
18 lut 16:53
elnx: 39 − 29 = (33)3 − (23)3 = (33 − 23)*(...jakiśtam syf...).
to z różnicy sześcianów
18 lut 17:22