dzieląc wielomian W (x) przez wielomian P(x) x2-1 otrzymano iloraz Q(X) = x4- 3x
MORIS: ... i resztę R(x)= 3x−36.
a) wyznacz resztę zdzielienia w(x) przez dwumian x+3
B) sprawdż czy wielommian W(x) jest podzielny przez dwumian x−2
prosz o pomoc w rozwiazaniu bo jak rozwiazuje to wylazi mi co innego niz powinno:(
1 sie 16:12
Bogdan:
Zapiszmy treść zadania jeszcze raz.
Dzieląc wielomian W(x) przez wielomian P(x) = x2 − 1 otrzymano iloraz Q(x) = x4 − 3x
i resztę R(x) = 3x − 36.
Moris, czy taka jest treść zadania? Jeśli oczekujesz pomocy, to porządnie podawaj treść
zadania.
1 sie 16:48
Bogdan:
| W(x) | | 3x − 36 | |
| = x4 − 3x + |
| |
| x2 − 1 | | x2 − 1 | |
Wyznacz z tej równości W(x).
a) Oblicz W(−3).
b) Oblicz W(2), jeśli W(2) = 0 to wielomian W(x) dzieli sie przez dwumian x − 2.
1 sie 16:54
MORIS: tyle to ja wiem

ale nie umiem dalej
1 sie 17:08
MORIS: potrzebuje pomocy w roziwazaniu calosci.

męczę się z tym zadaniem 2 godziny
1 sie 17:11
MORIS: Dzieląc wielomian W(x) przez wielomian P(x) = x2 − 1 otrzymano iloraz Q(x) = x4 − 3x i resztę
R(x) = 3x − 36
a) wyznacz resztę zdzielienia w(x) przez dwumian x+3 B) sprawdż czy wielommian W(x) jest
podzielny przez dwumian x−2 prosz o pomoc w rozwiazaniu bo jak rozwiazuje to wylazi mi co
innego niz powinno:
1 sie 17:16
MORIS: Dzieląc wielomian W(x) przez wielomian P(x) = x2 − 1 otrzymano iloraz Q(x) = x4 − 3x i
resztę R(x) = 3x − 36
1 sie 17:19
Bogdan:
Założenie: x ≠ 1 i x ≠ −1.
Mnożymy równość obustronnie przez: x2 − 1,
otrzymujemy: W(x) = (x4 − 3x)(x2 − 1) + 3x − 36.
a) W(−3) = (81 + 9)*(9 − 1) − 9 − 36 = 720 − 45 = 675.
b) W(2) = spróbuj sam, podaj wynik.
1 sie 17:19
MORIS: B) 3*10+6 − 36 =O
1 sie 17:24
Bogdan:
b) W(2) = (16 − 6)*(4 − 1) + 6 − 36 = 30 − 30 = 0
I co, takie trudne?
1 sie 17:26
Jb: W(x)=2x3−x2
5 gru 13:08
Jb: Gdy wielomian W określony jest wzorem W(x)=2x3−x2, to:
a)W(1)+W(0)=1
b)W(√2)+2=4√2
c)W(1−√2)≤0
5 gru 13:12
celina: Wielomian W(x) określony jest wzorem
W(x)=x4 – 3x3−3x2+7x+6
a) Oblicz W (√2).
b) Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x2−3x.
c) Sprawdź, nie wykonując dzielenia, która z liczb: 1, 2, 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x).
d) Przedstaw wielomian W(x) w postaci iloczynowej.
3 cze 16:18
celina: proszę o pomoc
3 cze 16:40
mmm: Co to jest za twierdzenie ?
16 lis 21:10