Określ asymtoty funkcji
Mihau34:

a) /ile asymptot posiada funkcja? Narusuj je
b)czy posiada punkty ekstremalne? Jakiego rodzaju?
c)Czy posiada punkty przegięcia? Oznacz je na wykresie
d)Odczytaj monotoniczność funkcji
e)Określ wypukłość funkcji
f)Czy mają sens lim f(x) , lim f(x)
x→
∞ x→−
∞
Od lewej kolejno kreski na osi oznaczają −2 ,−1 ,1
18 lut 15:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
fajnie ... a gdzie ta funkcja

a czym konkretnie masz problem

z każdym podpunktem

a znasz teorię
18 lut 15:31
Mihau34:

Umiem liczyć asymptoty , wklęslość też .
Nie wiem jak to zrobić , Potrzeba mi dziedzine zeby dać odpowiedzi na te pytania?
nie rozumiem pkt f w ogole
18 lut 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) jeżeli lewy kraniec wykresu dąży do czegoś innego niż y=0 ... to zapewne 3 asymptoty (1
pionowa w x=−2, dwie poziome ... y=0 i y = to do czego zbiega lewa strona wykresu)
b) oczywiście ... istnieje minimum lokalne ... natomiast brak minimum/maksimum globalnego
c) si ... zapewne w x=1
d) no to czytaj kiedy maleje a keidy rośnie
e) masz gdzies narysowaną 'ściągawkę' jak wygląda wykres (chodzi o krzywiznę) wypukłej części a
jak wklęsłej ... to ją zrób ... dopasuj kiedy jaka jest
f) widząc taki wykres powiem że tak (jeżeli są ukośne/poziome asymptoty to granice mają sens)
18 lut 15:39
Mihau34: e) wklęsłe (−∞, −2)
wypukłe (−1,1) ?
18 lut 15:47
Mihau34:

A coś takiego ?
Od lewej −2 i 1 te same pod punkty?
18 lut 15:48
Mihau34: To ja moze sam zaproponuje co wymysliłem
a) dwie asymptoty
b) ekstremów brak ?
c) punktów przegięcia brak ?
d)?
e)wypukła (1, ∞)
wklęsła (−∞ , −2 ) ?
f) ?
18 lut 15:57
Mihau34: Pomoże ktoś?
18 lut 16:35
Mihau34: Pomoże ktoś?
18 lut 20:36
Mihau34: Bardzo proszę o jakąs odpowiedz
18 lut 23:37
MIHAU34: POMOŻE KTOŚ ?
23 lut 20:32
aniabb: przecież masz wyżej rozwiązane
f) jeśli są asymptoty poziome to te granice są równe asymptotom
23 lut 20:37