funkcja kwadratowa
mateusz: wyznacz wartości parametru a dla których równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie
ax2−(a+2)x+a+2=0
no to wiem że ze wzorów Viete'a suma i iloczyn muszą być >0 delta też
liczę deltę która wychodzi −5a−12a−4 no i co dalej
18 lut 14:59
Dominik: jesli Δ wychodzi −5a − 12 − 4 (nie sprawdzalem) to wyrazenie to musi byc > 0
−5a − 12 − 4 > 0 rozwiaz nierownosc
18 lut 15:00
mateusz: tam jest mały błąd
−5a2−12a−4 i jeśli to ma być >0 no to w odpowiedziach się nie zgadza
a∊(0,23)
jeśli ktoś by mógł to sprawdzić to byłbym wdzięczny
18 lut 15:02
fsfsddfsfsd: Δ>0
Δ=(−a−2)
2−4*a*(a+2)=−(a
2+4a+4)−4a
2−8a=−a
2−4a
2−12a−4=−5a
2−12a−4
x
1*x
2>0
| | 3 | |
x1x2>0 ⇔ a∊(−∞;−2) suma (− |
| ;+∞) |
| | 5 | |
czesc wspolna obu warunkow
18 lut 15:18
mateusz: też mi tak wyszło ale w odpowiedziach się nie zgadza bo ma być
a∊(0,23)
18 lut 15:23