Naszkicuj wykres funkcji.
wajdzik: Naszkicuj wykres funkcji:
y= −x+2/2x−4
Jak to przekształcić?
y= −x+2/2x−4 = −1/2(2x−4)/2x−4 = −1/2 / 1 i to jest źle.
y= −x+2/2(x−2) ...
Mógłby ktoś dać mi jakąś wskazówkę?

Pozdrawiam
18 lut 14:35
fsfsddfsfsd: a po co chcesz przeksztalcac?
18 lut 14:57
wajdzik: Tutaj na przykład y=x/3x+1= 1/3(3x+1)−1/3 /3x+1 = 1/3(3x+1)/(3x+1) − 1/3 /3x+1 =
= 1/3− 1/9 / x+1/3
Dzięki temu wiem ile wynosi wektor i wiem jaka ma być asymptota. A więc, jak mam to
przekształcić?
18 lut 15:00
Cusack:
| | −x+2 | | −(x−2) | | 1 | |
y= |
| = |
| = − |
| |
| | 2x−4 | | 2(x−2) | | 2 | |
18 lut 15:00
Cusack: o dziedzinie pamiętaj zawsze.
18 lut 15:02
wajdzik: No tak, tyle to wiem, ale czy nie powinno wyjść coś z x−em? Czyli można powiedzieć, że mój
zapis jest prawidłowy i dobrze obliczony? Jeżeli tak to co w związku z tym?
18 lut 15:02
wajdzik: Wiem, wiem. Do asymptoty mi się przyda między innymi jako x.
18 lut 15:03
Cusack: wajdzik, ułamki zapisuj U{x} {y} (bez spacji między klamrami)
18 lut 15:04
Cusack: | | 1 | |
y=− |
| czyli funkcja stała |
| | 2 | |
18 lut 15:05
wajdzik: no tak.. dzięki wielkie
18 lut 15:05