Okrąg opisany na trójkącie
ABC: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym:
a) równoramiennym o przyprostokątnej długości 6cm.
b) o przyprostokątnych 9cm i 12cm.
Pomoże mi ktoś zacząć?
18 lut 14:34
Dominik: dlugosc promienia okregu opisanego na trojkacie prostokatnym jest rowna polowie dlugosci
przeciwprostokatnej. wystarczy, ze ja policzysz.
18 lut 14:40
ABC: x2+x2=y2
2x2 = y2
x2= 12y2
x2=12(6cm)2
x2= 12 * 36cm2
x2= 18
P= 12 * x2 +
=12 * 18cm2 = 9
Tak? To jest A
18 lut 14:48
Dominik:
18 lut 14:57