Prawdopodobieństwo
Gościnnie: Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
a)iloczyn oczek wyniesie10
b)suma oczek wyniesie 10
c) suma oczek nie będzie mniejsza od 11
Prosze mi napisać jak to zrobić.
18 lut 14:07
Gościnnie: Proszę o pomoc
18 lut 14:15
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
a)
A = { (2;5),{5;2)}
I A I = 2
zatem P( A) = 2/36 = 1/18
=====================
b)
B = { ( 4;6),(5;5),(6;4) }
I B I = 3
zatem P( B ) = 3/36 = 1/12
======================
c)
C = { ( 5;6), (6;5),(6; 6) }
I C I = 3
zatem P( C ) = 3/36 = 1/12
=======================
18 lut 15:40