Wskazówka dotycząca zadania z trapezem
Ciastko: Najkrótszy bok trapezu równoramiennego ma długość równą długości promienia okręgu weń
wpisanego. Wyznacz tangens kąta ostrego tego trapezu.
r, b − podstawy
c − ramiona trapezu
2r − wysokość
2c = r+b
c2=(2r)2 + [0,5(b−r)]2
c= 0,5(r+b)
b=?
I tu moje pytanie. Skąd wytrzasnę b?
18 lut 13:48
irena_1:
c=0,5(r+b)
[0,5(r+b)]
2=(2r)
2+[0,5(b−r)]
2
0,25(r
2+2rb+b
2)=4r
2+0,25(b
2−2br+r
2)
0,25r
2+0,5br+0,25b
2=4r
2+0,25b
2−0,5br+0,25r
2
br=4r
2
b=4r
| | 2r | | 2r | | 2 | | 4 | |
tgα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 0,5(b−r) | | 0,5*3r | | 1,5 | | 3 | |
18 lut 14:13