całka
Patrycja:
POMOCY

Mam do policzenia całkę
π
∫ sin
2 3x dx
−π
Mogę zrobić podstawienie t = 3x

Jak wtedy zmienić granice całkowania ?
18 lut 13:05
Patrycja:
?
18 lut 13:24
pigor: ...zauważ. że cos6x= cos2*3x= cos
23x−sin
23x = 1−2sin
23x ,
stąd 2sin
23x= 1−cos6x ⇔
sin23x=12(1−cos6x) , a wtedy masz :
∫ sin
23xdx=
12 ∫ (1−cos6x)dx − całki elementarne (druga − podstawienie 6x=t itd.)
a potem całkę oznaczoną . ... i tyle
18 lut 13:34
Patrycja: | | −sintcost+t | |
wiesz co obliczyłam sobie całkę nieoznaczoną i mi wyszło |
| |
| | 6 | |
i co dalej? podpowiesz mi ?
18 lut 13:37
Patrycja:
18 lut 13:58
Patrycja:
18 lut 14:06
pigor: ... no nie , bo
12 ∫(1−cos6x)dx=
12 ∫dx − ∫cos6x dx=
12x −
16sin6x =
16 (3x−sin6x) ,
więc
∫
π−π 16(3x−sin6x) dx=
16[3π−sin6π − (−3π−sin(−6π)]=
=
16(6π−sin6π+sin6π)=
16*6π =
π − szukana
wartość całki . ...
18 lut 14:12
Patrycja: ale chciałabym robić to swoim sposobem tak jak napisałam wyżej
to źle ?
możesz mi tak pomóc ?
18 lut 14:14
pigor: ... przykro mi , ale nie wiem
skąd ci się ten twój wynik wziął i dlatego nic ci w tym ... nie pomogę .
18 lut 14:19
18 lut 14:25