ekstrema i przedział monotonicznośc
XXXXXXX: witam
wie ktoś jak wyznaczyć ekstrema i przedział monotoniczności i czy to jak narazie jest dobrze
z robione zadanie
y=x4−4x3
y=(X4)−(4X3) = 4x3 −4*3x2=4x3*12x2
y−0 4x2 (x−3)=0
x=0 x=3
18 lut 12:26
huehuehue: narazie ok ale rozpatrujesz tylko punkt x=3
18 lut 12:35
XXXXXXX:

czy tak będzie wyglądał wykres
bo włsnie nie wiem czy f↑ x∊ (−
∞,3)
f↓x∊(3,
∞)
18 lut 12:46
Kuba00032: chyba to jest zle ale nie jestem pewny
18 lut 13:28
Mila:

y=x
4−4x
3
y'=4x
3−12x
2
y'=0 ⇔4x
3−12x
2=0
4x
2(x−3)=0
x=0 podwójny pierwiastek lub x=3
y'>o dla x>3 funkcja rosnąca
y'≤0 dla x∊(−
∞;3) funkcja malejąca
zbadaj punkty przegięcia
oblicz y''
w punkcie x=0 punkt przegięcia
18 lut 14:04
Mila:

y=x
4−4x
3
y'=o dla x=0 lub x=3
min dla x=3 (I pochodna równa zero i zmienia znak przy przejściu przez x=3)
y
min=3
4−4*3
3=81−4*27=−27
18 lut 14:08
Kuba00032: czyli które jest dobre
19 lut 09:42
krystek: masz wszystko przez Milę przedstawione łacznie z wykresem.
19 lut 09:54
Kuba00032: ale to bedzie 1 czy drugi które mila wysłała
19 lut 15:07
Mila: 14:02 masz przedstawione jak pochodna zmienia znak, i wnioski, w drugim masz wykres funkcji.
Jedno i drugie jest dobrze zrobione.
20 lut 22:07