Jak znaleźć argumenty dwóch różnych funkcji?
Chris: Witam. Mam z tym problem.
Dane są funkcje f(x)=x2+3x i g(x)=2x+6.
1. Znajdź te argumenty, dla których funkcje f i g przyjmują tę samą wartość.
2. wyznacz zbiór tych argumentów, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe niżfunkcja
g.
31 lip 08:25
Bogdan:
Dzień dobry.
1. Jeśli funkcje f(x) i g(x) przyjmują tę sama wartość, to w treści tego polecenia jest podany
sposób postępowania. Trzeba rozwiązać równanie:
f(x) = g(x) ⇒ x
2 + 3x = 2x + 6.
2. Postępujemy zgodnie z poleceniem, czyli:
f(x) > g(x) ⇒ x
2 + 3x > 2x + 6.
Informacje o rozwiązywaniu takich równań i nierówności znajdziesz obok,
w dziale
funkcja kwadratowa.
31 lip 10:07