Liczby zespolone
roxor: Rozwiąż równanie w C liczby zespolone: z2 + 2iz − 3(3+2i) = 0
18 lut 11:53
roxor: Doszedłem do takiego układu równań ale nie potrafię go rozwiązać:
( xy+x=3
<
( x2−y2−2y=9
18 lut 12:01
irena_1:
z
2+2iz−3(3+2i)=0
Δ=4i
2+12(3+2i)=−4+36+24i=32+24i
(x+yi)
2=32+24i
a
2−y
2+2xyi=32+24i
x
2−y
2=32 i 2xy=24
x
4−32x
2−144=0
Δ
1=1024+576=1600
| | 32−40 | | 32+40 | |
x12= |
| <0 lub x22= |
| =36 |
| | 2 | | 2 | |
x=6 lub x=−6
y=2 lub y=−2
√Δ=6+2i lub
√Δ=−6−2i
| | −2i−6−2i | | −2i+6+2i | |
z1= |
| =−3−2i lub z2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
18 lut 12:03
Trivial:
Δ = −4 + 12(3+2i) = 4(−1 + 9 +6i) = 4(8+6i), |8+6i| =
√64+36 = 10.
| | 1 | |
√Δ = ±2* |
| (√10+8 + i√10−8) = ±2(3+i) |
| | √2 | |
| | −2i±2(3+i) | |
z = |
| = − i ± (3+i) |
| | 2 | |
z
1 = 3
z
2 = −3−2i.
18 lut 12:06
roxor: wielkie dzięki za odpowiedzi, zaraz postaram się to zrozumieć, bo najwyraźniej coś namieszałem
18 lut 12:11
roxor: a przy liczeniu delty co się stało z
z2?
zniosły się? do irena1
18 lut 12:25
irena_1:
W obliczeniu Δ− tak, jak w rozwiązywaniu równania kwadratowego, nie występuje zmienna z.
18 lut 13:14
roxor: wszystko jasne dziękuję
18 lut 14:17