Charaketerystyka krzywej
szajba: Proszę o pomoc w uzupełnieniu wykropkowanych miejsc, wraz z krótkimi opisami co się z czego
bierze.
6. Krzywa o równaniu : y=x2−9
(a) jest wypukła dla .................
(b) jest wklęsła dla x∊ ..............
(d) jest rosnąca w przedziale ............
(e) ma wartość najmniejszą równą ............
18 lut 11:53
irena_1:
y=x2−9
y'=2x
y"=2>0
a)
Jest wypukła dla x ∊ R
b)
Nie jest wklęsła nigdzie
d)
Jest rosnąca w przedziale x ∊ (0; ∞)
y'>0 dla x>0
e)
Ma wartość najmniejszą równą −9
(y'=0 dla x=0, y">0, 02−9=−9)
18 lut 12:10