monotonicznosc
Mariusz: Cześć
Jeśli badam gdzie funkcja jest rosnąca a gdzie malejąca
i mam f(x) = ln (x
2−4)
to najpierw ustalam dziedzinę
D: x ∊ (−
∞, −2) u (2, +
∞)
| | 2x | |
i teraz f'(x) = |
| > 0 − f. rosnąca |
| | x2−4 | |
i wychodzi, że f'(x) > 0 dla x ∊ (−2, 0) u (2, +
∞)
ten pierwszy zbior w ogole nie nalezy do dziedziny czyli odpowiedz to bedzie ze rosnąca dla x ∊
(2, +
∞)
18 lut 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
18 lut 11:34
Mariusz:
a jak próbuję znaleźć ekstremum
i przyrównuję f'(x) do 0
| | 2x | |
to dostaję |
| = 0 ⇔ x=0 v x=2 v x=−2 |
| | x2−4 | |
żadna z tych wartości nie należy do dziedziny to znaczy, że nie ma ekstremum ?
18 lut 11:53
Mariusz:
18 lut 12:11
huehuehue: tak ta funkcja nie posiada ekstremum
18 lut 12:17
Mariusz: a jak to ładnie zapisać? np. na egzaminie jak zapisać, że na pewno nie ma ekstremum
18 lut 12:26
Mariusz:
18 lut 12:46