Oblicz
kOOrd: Wiedząc że sinα + cosα = α, oblicz:
sin3α+cos3α
Jakieś pomysły?
18 lut 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
a3 + b3 = (a+b)(a2 − ab + b2)
jako, ze
a = sinx
b = cosx
to a2 − ab + b2 = 1 − sinx*cosx
18 lut 10:20
kOOrd: | | a(3−a2) | |
Rozumiem Twoje obliczenia tylko dlaczego w odpowiedziach jest taki oto wynik: |
| |
| | 2 | |
18 lut 10:26
krystek: =(cosx+sinx)(sin
2x−sinxcosx+cos
2x)=a(1−sinxcosx) (
1)
i teraz musisz wyliczć sinxcosx
wiemy ,że (sinx+cosx)
2=sin
2+2sinxcosx+cos
2x i teraz
| | a2−1 | |
a2=1+2sinxcosx ⇒sinxcosx= |
| podstaw do 1 |
| | 2 | |
18 lut 11:46