Wykazać, że równanie ma rozwiązanie:
roxor: Wykazać, że równanie ma rozwiązanie: 5x2 + 3 = 2x , x∊R
18 lut 08:20
PW: f(x) = 2x−5x2−3
jest funkcją ciągłą,; z własności Darboux wynika istnienie rozwiązania równania f(x)=0.
Wystarczy wskazać liczby x1 i x2, takie że f(x1)<0 i f(x2)>0. Szukaj w otoczeniu 9.
18 lut 11:30
roxor: jeżeli dobrze rozumiem to trzeba ułożyć 2 równania
i podstawiać do nich za x liczbę 0?
18 lut 11:44
PW: f(9) = 29−5•92+3 = 512−408=104>0
f(8) = 28−5•82+3 = 256−323=−67
Mamy więc sytuację: f(8)<0 i f(9)>0 − funkcja f ma różne znaki na krańcach przedziału
<8, 9>.
Własność Darboux mówi o tym, że istnieje x∊(8,9), dla którego f(x)=0.
My nie szukamy tego iksa (wiemy, że leży gdzieś między 8 a 9), istnienie tego iksa gwarantuje
własność Darboux. Mamy więc odpowiedź na pytanie postawione w zadaniu: tak, rozważane równanie
ma rozwiązanie.
18 lut 13:16