prosze o pomoc
malinka98: Proszę o pomoc
Rozwiaz nirównośc
2|x−3|<5−|6+x|
18 lut 08:15
krystek: Rozpatrz przedziałami
x∊(−∞,−6)
x∊<−6,3)
x∊<3,∞)
18 lut 08:57
Janek191:
2 I x − 3 I < 5 − I 6 + x I
I 2x − 6 I < 5 − I 6 + x I
1) x < − 6 ⇒ I 2x − 6 I = − (2x − 6) = 6 − 2x ∧ I 6 + x I = − ( 6 + x) = − 6 − x
Mamy więc
6 − 2x < 5 − ( − 6 − x)
6 − 2x < 5 + 6 + x
− 5 < 3x
3x > − 5
x > − 5/3 − sprzeczność z założeniem, że x < − 6
2)
− 6 < x < 3 ⇒ I 2x − 6 I = 6 − 2x ∧ I 6 + x I = 6 + x
Mamy więc
6 − 2x < 5 − ( 6 + x)
6 − 2x < 5 − 6 − x
−2x + x < − 1 − 6
− x < − 7
x > 7 − sprzeczność z założeniem, że − 6 < x < 3
3) x ≥ 3 ⇒ I 2x − 6 I = 2x − 6 ∧ I 6 + x I = 6 + x
Mamy więc
2x − 6 < 5 − ( 6 + x)
2x + x < 5
3x < 5
x < 5/3 − sprzeczność z założeniem, ze x ≥ 3
4) x = − 6
Mamy
I 2*( −6) − 6 I < 5 − I 6 − 6 I
I − 18 I < 5
18 < 5 − sprzeczność
Odp. Nie ma liczb spełniających tą nierówność .
========================================
18 lut 09:10