wielomiany
monia41: liczbyx1=−4,x2=3 sa pierwiastkami wielomianu W(x)=x3+4x2−9x−36 oblicz trzeci pierwiastek tego
wielomianu.
18 lut 08:04
zbychu: x3=14 i jedziesz podstawiajac
18 lut 08:17
Janek191:
Jeżeli x1 = − 4 i x2 = 3 są miejscami zerowymi wielomianu, to wielomian jest
podzielny przez x+ 4 i x − 3 , czyli przez (x + 4)*( x − 3) = x2 + x − 12
Wykonujemy dzielenie :
( x3 + 4 x2 − 9 x − 36) : ( x2 + x − 12) = x + 3
− x3 − x2+ 12 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−
3 x2 + 3 x − 36
− 3 x2 − 3 x + 36
−−−−−−−−−−−−−−
0
zatem x3 = − 3
================
18 lut 08:49