.
asdf: Dobry wieczór.
| | π | |
limx−> |
| (tgx)1/(x−π/2), jak się za to zabrać? (H) |
| | 2 | |
18 lut 02:19
ICSP: albo po prostu pisze głupoty. Sprawdź granice jednostronne
18 lut 02:52
asdf:

| | π | |
Mi się zdaje, że tu będą dwie granice, przy x−> |
| + granica nie istnieje, a z lewej |
| | 2 | |
strony będzie istnieć, czyli:
∞∞ =
∞, ale nie jestem pewien

Nie mam do tego zadania odpowiedzi.
18 lut 02:58
ICSP: z lewej istnieje z prawej nie. Wniosek jest zatem oczywisty. Granica nie istnieje
18 lut 03:03
asdf: Ok, dzięki.
18 lut 03:07
Trivial:
Z prawej strony jest rzeczywiście
∞, ale z lewej granica istnieje i wynosi 0 (symbol
nieoznaczony
∞0). Mimo wszystko granica obustronna nie istnieje.
18 lut 11:08
Trivial: Pomyliło mi się, z lewej strony granica jest [∞1/0−] = [∞−∞] = [1/(∞∞)] = 0.
18 lut 11:11
asdf: no tak

racja, dzieki.
18 lut 15:31