rownania
Robal: Kiedy zbiór jest pusty, a kiedy należy do liczb rzeczywistych?
Jest zbiorem pustym nie rozumiem dlaczego, ja bym dał, że rzeczywiste.
D: −4
X= −4
18 lut 01:20
Robal: Drugie pytanie dlaczego x(x−2)>0
zbiór co do "0" jest taki:
(−nieskonczonosc, 0)
czyli x<0
a nie x>0
18 lut 01:25
Janek191:
W 1) D = R \ { − 4}
==================
18 lut 09:13
krystek: Pierwsze
| 3x+12 | |
| =0 ⇔3x+12=0 i 2x+8≠0 ⇔x=−4 i x≠−4 sprzecznośc x∊{∅} |
| 2x+8 | |
18 lut 10:52
krystek: Drugie x(x−2)>0 ⇔x∊(−∞,0) U(2,∞)
18 lut 10:53
Robal: ale dlaczego x∊(−∞,0) tego nie umiem zrozumieć, skąd nagle zamiast
x>0
x<0
A co do pierwszego dziękuje.
18 lut 14:40
Robal: mam traktować ten x jako minus czy jak?
18 lut 15:45
Robal: 
pomógłby ktoś?
19 lut 00:47
krystek:

x(x−2)>0 m zerowe to x=0 i x=2 i wtedy x∊(−
∞,0) U (2,
∞)
19 lut 14:26