matematykaszkolna.pl
okreslanie liczby rozwiazan wykresu maciekk: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=4−4x+x2 −2x2+2x+1 . Korzystając z wykresu funkcji f określ liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b. Przekształciłem to do: f(x)=|x−2|−2|x+1| Obliczyłem : * dla (−nieskończoność;−1) f(x)=x+4 * dla (<−1;2) f(x)=−3x * dla <2;nieskonczonosc) f(x)=−x−4 Ale dalszej czesci zadania to nie dam radyemotka
18 lut 00:12
maciekk: Dodam jeszcze ze narysowalem wykres
18 lut 00:20
Eta: f(x) = |x−2|−2|x+1|−2x=b Naszkicuj taki wykres: |x−2|−2|x+1| −2x i zbadaj ilość rozwiązań w zależności od "b"
18 lut 00:39
Eta: Ojj oczywiście ma być : +2x
18 lut 00:40
maciekk: Jeszcze jedno zadanie do ktorego nie wiem jak podejsc. Dla jakich wartosci wspolczynnika m wspolrzedne punktu przeciecia wykresow funkcji f(x)=−2x+m i g(x)=−13x+23 sa para liczb: a) dodatnich b) roznych znakow
18 lut 01:17
maciekk: Ok poradzilem sobie. 163. Niech P=(a,b) bedzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2 a) Wyraz sume odleglosci punktu P od osi ukladu wspolrzednych jako funkcje zmiennej a i naszkicuj wykres tej funkcji b) Znajdz wspolrzednej takiego punktu nalezacego do wykresu funkcji f, ktorego suma odleglosci od osi ukladu wspolrzednych jest rowna 16 Prosilbym o nakierowanie Slicznie dziekuje
18 lut 01:39