okreslanie liczby rozwiazan wykresu
maciekk: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=
√4−4x+x2 −2
√x2+2x+1 . Korzystając z wykresu funkcji f
określ liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b.
Przekształciłem to do:
f(x)=|x−2|−2|x+1|
Obliczyłem :
* dla (−nieskończoność;−1)
f(x)=x+4
* dla (<−1;2)
f(x)=−3x
* dla <2;nieskonczonosc)
f(x)=−x−4
Ale dalszej czesci zadania to nie dam rady
18 lut 00:12
maciekk: Dodam jeszcze ze narysowalem wykres
18 lut 00:20
Eta:
f(x) = |x−2|−2|x+1|−2x=b
Naszkicuj taki wykres:
|x−2|−2|x+1| −2x i zbadaj ilość rozwiązań w zależności od "b"
18 lut 00:39
Eta:
Ojj oczywiście ma być : +2x
18 lut 00:40
maciekk: Jeszcze jedno zadanie do ktorego nie wiem jak podejsc.
Dla jakich wartosci wspolczynnika m wspolrzedne punktu przeciecia wykresow funkcji f(x)=−2x+m i
g(x)=−13x+23 sa para liczb:
a) dodatnich
b) roznych znakow
18 lut 01:17
maciekk: Ok poradzilem sobie.
163. Niech P=(a,b) bedzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2
a) Wyraz sume odleglosci punktu P od osi ukladu wspolrzednych jako funkcje zmiennej a i
naszkicuj wykres tej funkcji
b) Znajdz wspolrzednej takiego punktu nalezacego do wykresu funkcji f, ktorego suma odleglosci
od osi ukladu wspolrzednych jest rowna 16
Prosilbym o nakierowanie
Slicznie dziekuje
18 lut 01:39