,
Magda: wiedzac ze tg2α = − 3 oblicz
a) sin4α
b)cos4α
17 lut 23:01
Eta:
| | 2sin2α | | −6 | | 3 | |
tg4α= |
| = |
| = |
| |
| | 1−tg22α | | −8 | | 4 | |
| | sin4α | | 3 | | 4 | |
to |
| = |
| ⇒ cos4α= |
| sin4α |
| | cos4α | | 4 | | 3 | |
z jedynki trygonometrycznej
| | 16 | |
sin24α+ |
| sin24α=1 ⇒ sin4α=......... |
| | 9 | |
17 lut 23:17
Eta:
Echhh:
| | 2tg2α | |
oczywiście tg4α= |
| |
| | 1−tg22α | |
Idę odpocząć
17 lut 23:20
Eta:
| | 2tgα | |
Wzór na tg2α = |
| można łatwo wyprowadzić |
| | 1−tg2α | |
| | sin2α | | 2sinαcosα | |
tg2α= |
| = |
| = |
| | cos2α | | cos2α−sin2α | |
i teraz już dla kąta 4α mamy:
17 lut 23:45
pigor: .., widzę to np. tak :
| | sin2α | | 3 | |
tg2α=−3 ⇔ |
| = |
| ⇒sin2α=3kicos2k=−ki sin22α+cos22α=1 ⇔ |
| | cos2α | | −1 | |
⇔ 9k
2+k
2=1 ⇔ 10k
2=1 ⇔ k
2=0,1 ⇔ |k|=
√0,1 ⇔
k=±√0,1, wtedy
sin2α= ±3√0,1 i
cos2α= −(±√0,1) , zatem
sin4α= 2sin2α cos2α= 2*3(±
√0,1)*(−(±
√0,1)= −6*0,1=
−0,6 ,
cos4α= cos22α−sin22α= 0,1−0,9=
−0,8 .
17 lut 23:46
Eta:
Bardzo
kolorowo
17 lut 23:47
Eta:
To "widzę"
17 lut 23:49