GNCZK
Hera: Dla jakich wartości parametru a funkcja f określona wzorem f(x)=(x2+2x)(a2x2+3x+1) ma więcej
pierwiastków dodatnich niż ujemnych.
Nie mam pomysłu ...
17 lut 22:52
sushi_ gg6397228:
pierwszy nawias −−>ile i jakie ma pieriwastki
drugi nawias
0 pierwiastkow gdy ...
1 pieirwastek gdy ...
2 pieriwastki gdy ..
17 lut 22:55
Hera: w drugim nawiasie Δ≥0 tak ?
17 lut 22:56
Hera: Bo pierwszy nawias ma 2 pierwiastki to drugi nawias musi mieć minimum 1 lub 2 by razem były 3
lub 4
17 lut 22:57
sushi_ gg6397228:
jezeli Δ=0, to czy tresc zadania bedzie spelniona?
i jeszcze potrzebne beda wzory Viete'a
17 lut 22:58
Mila:
x2+2x=0 lub (a2x2+3x+1) =0
x=0 lub x=−2
f(x)będzie miała więcej pierwiastków dodatnich ⇔
gdy obydwa pierwiastki równania
(a2x2+3x+1) =0 będą dodatnie⇔
Δ>0 i x1+x2>0 i x1*x2>0
rozwiązuj
17 lut 22:59
Hera: | | 3 | | 3 | |
z delty mi wyszło że a ∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
17 lut 23:02
Hera: jak rozwiązać −{3}{a2}>0 , nie da rady...
17 lut 23:05
Hera: | | 3 | |
jak rozwiązać − |
| >0 , nie da rady... |
| | a2 | |
17 lut 23:05
Hera: czyli wychodzi na to że a∊∅ tak ?
17 lut 23:09
Hera: Obliczył to ktoś, bo nie jestem pewna
17 lut 23:22
Mila:
−3a
2<0 dla a≠0
Czyli nie mogą być obydwa pierwiastki dodatnie.
Spr warunek:
a=0 (należało to zrobić na początku)
Otrzymujemy:
3x+1=0
No i jaki wniosek?
17 lut 23:26
Hera: Wniosek będzie że a≠0 , ale pytanie brzmi dla jakich wartości a ja nie wiem jakich ...bo według
mnie
| | 3 | |
jak jest − |
| >0 to jaką liczbę za a podstawisz to ta nierówność będzie fałszywa, czyli |
| | a2 | |
a∊∅
17 lut 23:31
Mila: Tak, może opuściłaś cos w tej funkcji.
17 lut 23:39
Hera: wątpie być może nauczycielka, która nam to wysłała się pomyliła...
17 lut 23:40